NAVETES DE PLANTA ALLARGADA




DESCRIPCIÓ
Naveta d'Es Tudons (vista lateral)

Probablement una mica posteriors a les "de tipus intermedi", la diferència bàsica entre les "navetes de planta allargada" i aquelles resulta ser precisament la forma de la planta, de ferradura allargada amb la façana lleugerament còncava en aquestes, circular o ovalada en les altres.

Com en les "de tipus intermedi", resulta innegable el seu parentiu amb els "sepulcres megalítics" menorquins, tant per la seva estructura interna, amb entrada, corredor i cambra, com pels elements arquitectònics i la tècnica constructiva emprats: coberta de lloses transversals, llosa perforada entre el corredor i la cambra i, com en els antics túmuls, doble parament de blocs amb pedruscall de farciment; això sí, de vegades, tenen, a més, una cambra superior. El curiós és, però, com ja havíem assenyalat anteriorment, la similitud externa que tenen també amb les "navetes d'habitació", la qual cosa pot donar fins i tot lloc a confusions si un monument en concret encara no ha estat excavat.

Pel que fa a la seva distribució geogràfica, es distingeixen clarament dos grups, un entre Maó i Alaior i l'altre pels voltants de Ciutadella, ocupant el grup oriental aproximadament la mateixa àrea de la majoria dels "sepulcres megalítics" i les "navetes de tipus intermedi" coneguts.

Respecte a la seva cronologia, les del grup Alaior-Maó semblen haver estat construïdes en un Pretalaiòtic (2000-1400 a.C.) avançat, encara que van continuar sent utilitzades en el Talaiòtic I (1400-1000 a.C.) Les del grup occidental només han donat restes d'aquest últim període i del Talaiòtic II (1000-800 a.C.)


© Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.