TORELLÓ 1
(Talaiots)
Talaiot 1 de Torelló

LOCALITZACIÓ:

Situació

És prop de la capçalera de l'Aeroport i s'hi arriba seguint la carretera de Maó a Cala en Porter (Me-12) i girant a la dreta, uns 500 m més enllà de l'encreuament d'aquesta amb la que mena a l'esmentat aeroport, per un camí asfaltat ("Camí de Torelló") que passa per l'esquerra dels llums de la capçalera de la pista.

Coordenades geogràfiques: 4º 13' 17,8" Est - 39º 52' 55,0" Nord
Coordenades U.T.M.:   Fus 31   X: 604463   Y: 4415445


TERME MUNICIPAL:

Maó.


DESCRIPCIÓ:

És troncocònic, amb una planta més o menys circular i una porta-finestra, molt ben conservada, oberta al Sud en la seva part superior. Les excavacions dutes a terme els anys 1981 i 1982 posaren de manifest que aquesta porta es comunicava a través d'un corredor amb una cambra globular, avui pràcticament desapareguda (manca l'extrem superior de la torre), que tenia petits murs transversals que la compartimentaven.

Sembla que tingué adossats diversos edificis al seu voltant, destacant entre els seus elements un sistema de recollida d'aigua.


DIMENSIONS:


CRONOLOGIA:

Malgrat que l'excavació de la cambra superior donà lluernes romanes i ceràmiques de parets fines tardanes, a l'Oest del talaiot es localitzaren restes d'un taller de fona de bronze, amb diversos motlles, una destral defectuosa de dobles apèndixs laterals i ceràmica talaiòtica, que semblen datar la construcció del monument abans de l'inici del I mil·lenari abans de Crist (Talaiòtic I).


MONUMENTS PROPERS:

Molt a prop, es divisa un altre talaiot ("Torelló 2"), i, a l'altre costat del camí, hi ha les restes bastant ben conservades del que probablement fou una casa, el "Cercle de Torelló". No massa més enllà, seguint la mateixa via, es troba la "basílica paleocristiana" d'"Es Fornàs de Torelló".


© Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.