BINICALAF
(Talaiots)
Talaiot de Binicalaf

LOCALITZACIÓ:

Situació

A la dreta del "Camí de Binicalaf", el qual uneix la urbanització de Binixíquer (prop de Sant Climent, Maó) amb la de Son Vitamina de Mar (prop de Cala en Porter, Alaior). Aquest camí és la continuació d'un carrer de la primera d'aquestes dues urbanitzacions.

Coordenades geogràfiques:   4º 10' 33,5" Est - 39º 52' 29,3" Nord
Coordenades U.T.M.:   Fus 31   X: 600571   Y: 4414599


TERME MUNICIPAL:

Maó.


DESCRIPCIÓ:

Talaiot de planta circular i perfil troncocònic. Excavat el 1978, les dues entrades localitzades resultaren no practicables, per la qual cosa desconeixem la seva distribució interior.

Damunt del monument, i aprofitant en part la seva estructura, va ésser construïda, probablement en època islàmica, una casa, amb un pati central quadrat i almenys dues habitacions triangulars amb un costat corb, la qual va ésser utilitzada segurament fins el segle XV d.C. Igualment, hi ha restes de construccions adossades, en aquest cas talaiòtiques, però probablement també hàbitats, posteriors a l'aixecament de la torre (una d'elles és la que barra una de les entrades de la mateixa), a l'Oest i al Sud-est (de planta quadrada i circular, respectivament).

En un lloc indeterminat, però a prop d'ell, va ésser trobada el 1910 un "Mars Balearicus" de bronze (desgraciadament sense cap, mans ni peus).


DIMENSIONS:


CRONOLOGIA:

Sembla que va ésser construït en un moment indeterminat del Talaiòtic I (1400-1000 a.C.), malgrat que l'excavació de l'habitació quadrangular que té adossada només donà una datació radiocarbònica, de voltants del 620±100 a.C. (Talaiòtic III) i correspo-nent al moment d'abandonament de la mateixa, que fixa l'aixecament de la torre abans de finals del segle VII a.C.


MONUMENTS PROPERS:

No gens lluny, hi ha les restes del que probablement va ésser el seu poblat, amb el que sembla un segon talaiot (igualment de planta circular i amb habitacions adossades), part d'una muralla, un pou... Al marge d'elles, els monuments més propers són el talaiot de "Biniadrís" i la "necròpolis d'hipogeus" de "Calascoves".


© Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.