CALA MORELL 11
(Sepulcres Megalítics)
Paradòlmen Cala Morell 11

LOCALITZACIÓ:

Situació

Dins la necròpolis talaiòtica d'aquesta septentrional cala, a la qual s'accedeix des de Ciutadella per una carretereta d'uns 9 km que surt de la Ronda Nord (RC-1).

Un cop arribem a la urbanització que envolta la petita i rocosa badia, girarem a l'esquerra per tal de baixar a aquesta i, allí mateix, a la dreta i a 200 m de la placeta amb una escultura amb un parell de taules, trobarem l'aparcament preparat per a la visita del conjunt, que és a l'altra costat de la pista o carrer.

El monument que ens interessa, a simple vista una cova més, i, a sobre, petita, està situat molt a prop de l'entrada principal al recinte dins el qual es troba el conjunt, concretament, al vesant oriental de la petita vall d'un torrent a banda i banda de la qual es distribueixen els diferents hipogeus. La forma més ràpida d'accedir-hi és, però, entrant per la porta secundària que trobarem una mica més amunt d'on haurem deixat el vehicle (però a l'altre costat del carrer, és clar), la qual dóna accés immediat a dues grans cavitats, i resseguir després cap a la dreta el corriol que allí s'albira.

Coordenades geogràfiques: 3º 53' 01,5" Est - 40º 03' 03,9" Nord
Coordenades U.T.M.:   Fus 31   X: 575384   Y: 4433877


TERME MUNICIPAL:

Ciutadella.


DESCRIPCIÓ:

Excavats el seu interior i els seus voltants entre 1989 i 1993, queda clar que estem davant d'un petit hipogeu o cova de forn amb una façana megalítica còncava de la que surt un corredor d'accés, amb un esglaó a l'entrada, igualment artificial.

La cambra, de planta el·líptica i secció arrodonida tirant a ovalada, està precedida, doncs, d'una construcció de petites lloses verticals que donen lloc al que anomenem un paradolmen.

Les troballes de cultura material durant l'exploració es reduïren a dos fragments de ceràmica, ambdós d'aspecte talaiòtic: un amb un monyó troncocònic perforat verticalment i un segon amb un altre monyó. A l'exterior de la cavitat, aparegueren, com a cosa excepcional, un botó d'os en forma de placa rectangular perforada i 4 micròlits de sílex, però les escombreres del voltant, corresponents a aquest jaciment i a la Cova 12, propera i del mateix tipus, donaren un nombre important de fragments ceràmics pretalaiòtics i talaiòtics i un cinquè micròlit.


DIMENSIONS:


CRONOLOGIA:

El conjunt de material obtingut dins i fora de la cova correspon sens dubte al Pretalaiòtic (2000-1400 a.C. o, potser, 3000-1500 a.C.) i al Talaiòtic I (1400-1000 a.C., o 1500-1200 a.C.)


MONUMENTS PROPERS:

Com hem assenyalat, el monument es troba dins de la necròpolis d'hipogeus de Cala Morell, tenint molt a prop (a uns 10 m) un exemplar semblant (veieu Cala Morell 12). A l'altra banda de la cala, hi ha també un reducte costaner talaiòtic.


© Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.