CALA MORELL
(Hipogeus)
Necròpolis de Cala Morell

LOCALITZACIÓ:

Situació

En el penya-segat del barranc que desemboca a la cala d'aquest nom, a la costa nord de l'illa (s'hi arriba per una carretera que hi porta directament des de Ciutadella).




TERME MUNICIPAL:

Ciutadella.


DESCRIPCIÓ:

És l'únic jaciment d'aquest tipus que es coneix a la costa nord de l'illa i, de moment, no ha estat mai estudiat a fons.

Actualment està constituït per un conjunt de fins a 14 coves més algunes petites cavitats conegudes com "capades de moro", però les restes, encara avui visibles, d'altres hipogeus, destruïts en obrir la carretera que baixa fins a la cala, posen de manifest que degué ser bastant més gran.

Entre les cavitats conegudes, n'hi ha de diversos tipus, amb forces variants, destacant dues "coves de forn" on es trobà material pretalaiòtic (coves 11 i 12) i alguns "grans hipogeus" amb columnes excavades en la mateixa roca. Un d'aquests últims (el 4) és especialment remarcable per la seva façana hel·lenitzant, amb relleus que imiten dues columnes aguantant una mena de cornisa.


CRONOLOGIA:

Com ja hem assenyalat, hi ha dues "coves de forn" amb materials pretalaiòtics (Pretalaiòtic: 2000-1400 a.C.), i també del Talaiòtic I (1400-1000 a.C.), mentre que els "grans hipogeus" correspondrien tipològicament a un Talaiòtic III - Talaiòtic IV.


MONUMENTS PROPERS:

A la boca de la cala, al costat oriental d'aquesta, hi ha una petita península on s'ha localitzat un "establiment de costa".


© Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.