BINIAI 1
(Sepulcres Megalítics)
Paradòlmen Biniai 1

LOCALITZACIÓ:

Situació

Prop del "lloc" de Biniai Nou, al qual s'arriba recorrent els 800 m d'un camí que trobarem, mig amagat, a la dreta de la carretera Maó-Ciutadella (Me-1) sobre el km 5 (haureu de travessar una barrera amb el rètol "Es Barranc"). Un cop a la finca, només s'han de recórrer uns 350 m a través dels camps des de darrera la casa.

Coordenades geogràfiques: 4º 12' 48,3" Est - 39º 54' 24,5" Nord
Coordenades U.T.M.:   Fus 31   X: 603725   Y: 4418193


TERME MUNICIPAL:

Maó.


DESCRIPCIÓ:

Conegut també d'antic com "Sa Cova de Sa Truja", aquest paradolmen, meitat sepulcre megalític meitat cova, va ésser excavat l'estiu de 1997 pel Museu de Menorca.

En ell, una façana lleugerament còncava d'aspecte megalític, aixecada amb grans lloses posades de cantell directament sobre la roca mare, dóna pas, a través d'un corredor cobert, igualment de lloses falcades, a una cambra de forma avui (és probable que en el moment de la construcció del monument no fos així, sinó que estiguem davant d'una degradació fruit de la penetració d'arrels de la vegetació que hi va créixer al damunt durant mil·lennis) irregular però tirant a ovalada, excavada a la roca i amb un petit nínxol al fons.

És curiós el fet que la coberta del corredor sigui doble (una llosa al damunt d'una altra) i que la pedra superior estigui trencada. Tot això ha portat a pensar que potser aquesta segona llosa estigués dempeus marcant la tomba, a manera d'estela recolzada sobre l'extrem anterior dels brancals, i es trenqués en caure.

El jaciment fèrtil donà unes poques restes humanes (només algunes dents i falanges), aparegudes totes dins d'un clot al terra de l'interior de la cambra, i un cert nombre de fragments ceràmics pretalaiòtics, trobats a l'exterior i corresponents a vasos de grandària mitjana o gran, predominantment de vora oberta, alguns d'ells amb aplicacions en forma de cordó o nanses de monyó travessats verticalment.


DIMENSIONS:


CRONOLOGIA:

La ceràmica, car, com hem vist, pràcticament no hi havia res més, el situa, per comparació tipològica, dins d'un Pretalaiòtic el principi del qual sembla que cal allunyar fins a un Neolític Mitjà - Final, pels volts del començament del III mil·lenni a.C., malgrat que l'única datació de 14C que tenim per a aquest monument és del 2282-2034 a.C., molt més propera a la cronologia originalment donada al període (2000-1400 a.C.)


MONUMENTS PROPERS:

Molt a prop, a la seva dreta (mirant des de l'entrada), hi ha una estructura semblant, però més malmesa, coneguda com Biniai 2.


© Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.