TANQUES DE MONTPLER
(Sepulcres Megalítics)
Sepulcre de Tanques de Montpler

LOCALITZACIÓ:

Situació

En el jardí d'una casa de recent construcció que hi ha davant per davant de les cases del "lloc" de Montpler, a l'altra banda del "Camí de Cotaines", estreta via asfaltada que, sortint de la carretera Alaior-Cala en Porter, enllaça amb el "Camí de Talatí" per arribar fins a la carretera de Maó a Ciutadella (Me-1), amb la qual entronca prop de l'encreuament d'aquesta amb la que mena a l'Aeroport de Menorca (Me-14).

Coordenades geogràfiques: 4º 11' 21,0" Est - 39º 53' 48,0" Nord
Coordenades U.T.M.:   Fus 31   X: 601666   Y: 4417041


TERME MUNICIPAL:

Alaior.


DESCRIPCIÓ:

Conegut també com el sepulcre d'"Alcaidús", va ésser excavat i estudiat per primer cop el 1943 per Joan Flaquer i recentment (2000-2001) ho ha estat altre cop, per en Lluís Plantalamor i en Joan Marquès, amb motiu de la construcció del nou habitatge, el qual creiem aixecat, malauradament, massa a prop del monument, que només es pot entreveure des del camp veí.

Amb una perfecta orientació d'Oest (accés a l'interior) a Est, té una cambra de planta ovalada a la qual s'accedeix a través d'un esglaó que dóna pas a un corredor pavimentat (resten dues pedres d'aquest paviment "in situ") que mena fins a una llosa perforada amb un rebaix a la cara oest (la d'aquest corredor), probablement emprat per a encaixar-n'hi una altra a manera de porta. Les parets laterals de dita cambra estaven formades, cada una d'elles, per tres grans lloses (de les quals en falta una a la cara nord) posades de cantell directament damunt la roca, amb l'ajut d'una regata i de pedres més petites a manera de falques, i lleugerament inclinades cap a l'interior. Manca la pedra de l'absis i la (o les) de la banda nord del corredor i tampoc no es conserven restes de la coberta, però sí n'hi ha del mur de contenció del túmul, igualment ovalat. S'ha de remarcar, a més, que, donada la poca alçada de la llosa que es conserva del corredor i la forma aplanada de la part superior de la mateixa, és ben possible que al damunt hi hagués una segona filera.

En les excavacions portades a terme el 1943, s'hi van trobar dos fragments de ceràmica, res a veure, però, pel que fa a la quantitat, amb els 1.337 trobats el 2000-2001, gairebé tots d'època pretalaiòtica, que eren acompanyats per abundants fragments de talla lítica, restes humanes d'uns 7 individus (6 adults i un nen) i un fragment de penjoll subtriangular amb aletes esfèriques.


DIMENSIONS:


CRONOLOGIA:

Les datacions de 14C van donar cronologies que van del segle XVIII al XIII a.C., és a dir, de finals del Pretalaiòtic (2000-1400 a.C., a falta, com dèiem, d'una revisió en profunditat i a l'espera de noves troballes com les de Biniai 1) i començaments del Talaiòtic I (1400-1000 a.C.)


MONUMENTS PROPERS:

A l'altra banda del camí, en el camp que hi ha situat immediatament a l'Est de les cases de Montpler, es troba un altre sepulcre semblant (veieu Montpler).


© Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.