LA COVA
(Navetes)
Naveta de La Cova

LOCALITZACIÓ:

Situació

Prop del "lloc" amb aquest nom, el qual el rep perquè les seves cases estan aixecades dins una necròpolis troglodítica d'època talaiòtica. Per arribar-hi, cal agafar el camí rural que, des del que va de Ciutadella a Cala Macarella, es desvia cap a Cala en Turqueta, una mica abans de la qual, a mà dreta, es troba.

Per aconseguir el monument, cal travessar el pati que deixen les cases, sortir per la barrera de l'altre costat i endinsar-se en el bosc que hi ha a la dreta, al bell mig del qual es troben les seves restes (a nosaltres ens va servir de referència, per ficar-nos dins la vegetació a l'esquerra del camí, una mena de trampa o gàbia per a perdius que hi ha a la dreta d'aquest).

Coordenades geogràfiques: 3º 53' 52" 4 Est - 39º 56' 31" 4 Nord
Coordenades U.T.M.:   Fus 31   X: 576712,46   Y: 4421789,17


TERME MUNICIPAL:

Ciutadella.


DESCRIPCIÓ:

Excavada a principis dels 70 del segle passat per Cristòfol Veny, el seu estat és deplorable, car no es va efectuar cap restauració i els excavadors es van limitar a amuntegar de qualsevol manera, no molt lluny a la dreta, les pedres caigudes que treien del seu interior.

Té forma de ferradura allargada amb la façana, còncava, mirant cap a l'Oest. Des de la porta, a través d'un corredor, que potser també establia una comunicació amb un possible pis superior, i d'una llosa perforada s'arriba a una cambra ovalada coberta amb lloses horitzontals, de les quals resta "in situ" l'absidal, disposades sobre una aproximació de filades. De tota manera, el que crida més l'atenció és el ben tallats que es troben els carreus del parament exterior, que podrien passar per romans i fins i tot per moderns.

Els materials que hi van aparèixer són: ceràmiques de formes globulars i troncocòniques, amb nansa lateral, restes d'una peça carenada i de grans vasos en forma de bota i vora de secció triangular, les restes d'una fulla triangular, anelles, llàgrimes bicòniques i fragments d'alenes, tot això de bronze, i punxons i botons triangulars, amb perforació en V o transversal, d'os. També s'obtingueren restes romanes i àrabs.


DIMENSIONS:


CRONOLOGIA:

Possiblement Talaiòtic I (1400-1000 a.C)


MONUMENTS PROPERS:

La necròpolis a la qual fèiem abans referència i, sobretot, l'hipogeu pretalaiòtic i el poblat de "Son Catlar".


© Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.