SON CATLAR
(Poblats)
Murada de Son Catlar

LOCALITZACIÓ:

Situació


S'hi arriba per la carretera que va de la de Ciutadella a Cala Macarella fins a l'Arenal de Son Saura.




TERME MUNICIPAL:

Ciutadella.


DESCRIPCIÓ:

És sens dubte el poblat occidental més important, i un dels més grans de l'illa.

El que crida més l'atenció d'ell són les seves molt ben conservades muralles, en les quals resulta senzill distingir torres (n'hi ha cinc, com a mínim), bastions, portes i casamates (de planta rectangular i cobertes per aproximació de filades dintre de l'estructura del mur defensiu).

En el centre del conjunt es troba el recinte d'una "taula" de grans dimensions destruïda expressament, com deixa clar el solc amb què es va intentar partir la seva pilastra. Les restes de, almenys, quatre talaiots, adossats a la murada, i d'algunes cases, així com una cova situada fora de la muralla, completen el jaciment, que mai ha estat estudiat en profunditat, però en el qual han començat ja les tasques de neteja, conservació i restauració.

(Trobareu més informació a la web de Son Catlar: http://soncatlar.cjb.net      )


DIMENSIONS:

Ocupa unes 3,75 hectàrees.


CRONOLOGIA:

Sembla que els talaiots datarien del 1400-1200 a.C (Talaiòtic I), mentre que les muralles serien, aproximadament, del segle X a.C (Talaiòtic II). Les torres d'aquestes muralles tenen un cert regust hel·lenístic, encara que podrien també ser romanes (en el recinte de la "taula", es va trobar una pedra amb la paraula LACESE, la qual cosa sembla reforçar la possible perduració de l'assentament durant l'època romana).


MONUMENTS PROPERS:

En el petit camp que hi ha entre el poblat i la carretera a l'"Arenal de Son Saura", es localitza un "hipogeu de planta allargada" d'època pretalaiòtica.


© Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.