SON CATLAR
(Taules)
Taula de Son Catlar

LOCALITZACIÓ:

Situation

A la part central del poblat d'aquest nom, al qual s'arriba pel camí rural asfaltat que surt del de Ciutadella a Cala Macarella i va fins l'Arenal de Son Saura.




TERME MUNICIPAL:

Ciutadella.


DESCRIPCIÓ:

Té la pedra-suport trencada expressament i de la pedra-capitell només en queda algun tros.

A la seva dreta, s'aixeca un pilar monolític, unit a la pilastra central per una llosa enterrada de cantell que arriba fins a una de les dues pedres laterals més petites que la reforcen.

El recinte és de planta rectangular, amb la capçalera lleugerament absidal i la façana còncava, i té dues portes d'accés situades a banda i banda d'un cos massís quadrat que ocupa el centre d'aquesta última. El parament interior té les habituals pilastres, que en aquest cas es recolzen damunt un sòcol. Davant de la "taula", hi ha una possible cisterna, tapada amb un fragment de llosa semicircular.

(Trobareu més informació a la web de Son Catlar: http://soncatlar.cjb.net      )


DIMENSIONS:

Pedra-suport:

Pedra-capitell:


CRONOLOGIA:

Talaiòtic III (800-450 a.C.), encara que l'edifici probablement va continuar essent utilitzat com a lloc de culte en època romana, car, en una excavació que es dugué a terme en el seu interior, aparegué un bloc de gres amb la inscripció, en caràcters llatins, LACESE.


MONUMENTS PROPERS:

El poblat és el més important del sector occidental de l'illa, i un dels més grans d'aquesta.

El que crida més l'atenció d'ell són les seves molt ben conservades muralles , en les quals resulta senzill distingir torres, bastions, portes i casamates. La "taula" amb el seu recinte, les restes de quatre talaiots, adossats a la murada, i d'algunes cases, així com una cova situada extramurs, completen el jaciment.

En el petit camp que hi ha entre el poblat i la carretera a l'Arenal de Son Saura, es localitza un "hipogeu de planta allargada" d'època pretalaiòtica.


© Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.