SO NA CAÇANA (Monument 5)
(Taules)
Taula del Monument 5 de So na Caçana

LOCALITZACIÓ:

Situació

Forma part del mateix conjunt monumental, probablement un santuari , que So na Caçana 2 (a la dreta de la carretera que va d'Alaior a Cala en Porter, molt a prop de l'encreuament amb la que, des de Maó, mena a la mateixa cala).



TERME MUNICIPAL:

Alaior.


DESCRIPCIÓ:

La pedra-capitell ha desaparegut. La pedra-suport és de secció rectangular, té adossada una altra llosa al darrera i dues pedres més petites, ambdues ben treballades, l'ajuden a sostenir-se pels costats (està encaixada entre les dues).

El recinte, força ben conservat, és de planta semicircular i façana recta o molt lleugerament còncava, amb una porta de brancals monolítics i esglaó. El parament interior, tant del recinte principal com del corredor que és originat pels potents murs de la façana, mostra diferents "capelletes" o "nínxols"; també s'hi troben els habituals pilars monolítics, amb capitell, encastats o adossats a la paret, i el pilar exempt a la dreta de la pilastra central.


DIMENSIONS:

Pedra-suport:


CRONOLOGIA:

Tal com dèiem, sembla que pels voltants del 1500 a.C. (Pretalaiòtic-Talaiòtic I) l'àrea estava ocupada per una necròpolis d'hipogeus que va ésser substituïda cap al segle X per un santuari que va funcionar, amb alguna irregularitat, fins al 200 a.C. (Talaiòtic IV), moment en que va entrar en decadència i va passar a ésser reutilitzat com a lloc d'hàbitat. En el monument que ens ocupa, però, sembla que encara s'hi celebraven ritus durant el canvi d'era.


MONUMENTS PROPERS:

El conjunt està format per uns 10 monuments, entre els quals destaquen dos recintes de "taula" (Monuments 2 i 5), una espècie de "talaiot" quadrat amb façana còncava i absis (Monument 4) i una casa (Monument 3). Algunes de les construccions estan molt degradades i no han estat del tot excavades.

A 1 km, hi ha el conjunt talaiòtic de "Torrellisà Vell" i, a 3, la "necròpolis d'hipogeus" de "Calascoves". Sobre la mateixa carretera, però molt més a prop d'Alaior, hi ha el poblat de "Torralba d'en Salort" i la "naveta de tipus intermedi" de "Torralbet".


© Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.