SANT AGUSTÍ VELL 1
(Talaiots)
Talaiot de Sant Agustí Vell

LOCALITZACIÓ:

Situació

En el poblat amb aquest nom, al qual s'arriba per una pista, a la dreta de la carretera d'Es Mercadal a Sant Adeodat (Me-18), que s'inicia més enllà d'Es Migjorn Gran, sobre el km 8,5.

Coordenades geogràfiques:   4º 02' 11,1" Est - 39º 55' 46,7" Nord
Coordenades U.T.M.:   Fus 31   X: 588563   Y: 4420538


TERME MUNICIPAL:

Es Migjorn Gran.


DESCRIPCIÓ:

Com gairebé sempre, hi ha més d'un talaiot, però el més interessant és el meridional, conegut com el "Talaiot de Ses Bigues de Mata", de planta circular i perfil troncocònic, amb una porta d'accés al Sud-oest, de brancals polilítics i llinda monolítica, que, per un curt corredor, dóna accés a una gran cambra també circular de sostre bastant alt, construït amb lloses planes i sostingut per pilars i columnes polilítiques de tipus mediterrani (més amples per dalt que per baix) amb l'ajut de diverses (a dia d'avui només en queda una, però el 1966 encara n'hi havia tres) bigues d'ullastre o llentiscle (d'aquí el nom).

És possible que existís una cambra superior, però l'accés a la mateixa, per la descrita cambra inferior, està tapat per un esfondrament, resultant igualment impracticable un segon portal exterior, al Sud-est, d'utilitat desconeguda (de fet, potser aquest menés a això que considerem -equivocadament, doncs- la porta d'accés al pis superior, una mica més al Sud per la part de dintre).

Aixecada amb pedres de grandària diversa i considerada el talaiot amb cambra més gran de les Balears, s'adossen a la torre, perpendicularment o radialment, algunes cases i un edifici o cos quadrangular l'entrada del qual es troba gairebé al davant de la d'ella. La manca d'excavacions ens deixa, però, un cop més sense detalls sobre la utilitat d'aquestes construccions perifèriques.


CRONOLOGIA:

Sembla que, per a aquest monument, disposem d'una data radiocarbònica calibrada corresponent a un 870 a.C. Malgrat això, és probable que la seva construcció es remunti al Talaiòtic Ia (1400-1150 a.C.)


DIMENSIONS:


MONUMENTS PROPERS:

Al voltant del talaiot, hi ha tot un poblat, molt mal conegut, del que destaquen dos probables recintes de "taula", una segona construcció turriforme (és a dir, un segon talaiot o, potser, segons es deriva d'alguns estudis, que parlen de la superposició de dos troncs de con en la seva estructura, un monument esglaonat) i un possible sistema de recollida d'aigua.

En el barranc de Binigaus, als peus del poblat, s'obren diverses coves, la major part naturals, de entre les quals destaca l'anomenada "Cova des Coloms", d'una grandària considerable (l'alçada interior deu ser d'uns 20 o 25 m).


© Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.