TORRE D'EN GALMÉS
(Taules)
Taula de Torre d'en Galmés

LOCALITZACIÓ:

Situació

Es troba als peus del talaiot central, a la part alta del poblat, al qual s'arriba per un trencall ben senyalitzat que hi ha a l'esquerra de la carretera Alaior-Son Bou, a meitat de trajecte entre aquests dos punts.



TERME MUNICIPAL:

Alaior.


DESCRIPCIÓ:

El seu recinte està força ben conservat, encara que en els últims temps hem vist com la paret oriental començava a caure. La "taula", en canvi, té la pedra-suport trencada i la pedra-capitell, que tenia un rebaix per a ser encaixada en la pilastra, va ser reutilitzada en època romana com a sarcòfag, per la qual cosa el rebaix és més profund del que és habitual.

L'edifici (el recinte) que envolta el monument és de planta en forma de ferradura i façana còncava, i s'hi accedeix des d'aquesta per uns esglaons que menen a una porta amb dos pilars monolítics com a brancals, pilars que, segons notícies antigues, suportaven una llinda. L'interior es troba dividit en dues zones, la d'entrada, amb la "taula", i l'absis, essent l'estructura del parament intern el que marca la diferència, car en el primer cas és de lloses posades de cantell i pilars amb capitells plans d'una certa grandària, mentre que a l'absis està format per pilastres monolítiques, damunt un sòcol, i un mur de pedres petites.


DIMENSIONS:

Pedra-suport:

Pedra-capitell:


CRONOLOGIA:

Talaiòtic III (800-450 a.C), ja que sembla que una figureta de bronze que representa el déu egipci Imhotep i que va ser trobada en el recinte ha de ser datada com del segle VII a.C., encara que és possible que arribés a l'illa un cert temps després de la seva fosa.


MONUMENTS PROPERS:

El poblat està organitzat al voltant de tres "talaiots" disposats d'est a oest dalt d'un petit turó que domina la contrada. Als peus del talaiot central, el més gros de tots, és on es troba el recinte de la "taula", amb la seva façana mirant al sud. A la part baixa, també al sud, sembla que és on es concentren el major nombre de construccions, entre les quals destaquen diverses "sales hipòstiles", algunes cases circulars i un complex "sistema de recollida d'aigua" que va reaprofitar un antic "hipogeu" pretalaiòtic. Alguns portals, de diverses línies de murades (cada una d'elles corresponent, probablement, a una etapa diferent de creixement de la població), uns quants hipogeus dispersos i unes quantes cases més, recentment excavades i situades a la banda nord, completen les restes del que probablement va ésser el nucli de població talaiòtic més gran de l'illa.

Molt a prop es troba també el "sepulcre megalític" de "Ses Roques Llises" i el complex de "Sa Comerma de Sa Garita ".


© Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.