Ajuda
TALATÍ DE DALT (I)


El jaciment talaiòtic de Talatí de Dalt, al terme municipal de Maó, tot just a 4 quilòmetres de la ciutat, vora la carretera general Maó-Ciutadella, és un dels poblats emblemàtics de la prehistòria menorquina. El seu veïnatge a la ciutat de Maó, l'accés fàcil i ben senyalitzat, la seva taula peculiar, i la pau que es respira al seu entorn fan que sigui un dels jaciments més apreciats.

El poblat ha conservat alguns monuments espectaculars i moltes estructures d'altres construccions que han perdut parts importants i que encara resten sense investigar. Els monuments que a primer cop d'ull es poden veure són: dues coves naturals, el talaiot central, el santuari amb la taula i diverses cambres amb columnes i sostre de pedra.
Santuari de la taula

Una mirada més atenta permetrà descobrir altres dos talaiots, situats al perímetre del jaciment, un tram de la murada que envoltava el poblat i diverses cases talaiòtiques, que en molts casos només conserven visibles els fonaments ja que encara no han estat mai objecte d'excavacions arqueològiques.

Des del 1997 es porten a terme excavacions arqueològiques a Talatí. Primer Amics del Museu de Menorca i Arqueomenorca després han anat destapant el passat del jaciment, un poblat en el qual hi podien viure un centenar de persones en el moment de màxima expansió, cap el segle III a.C.

© Joan C. de Nicolàs i Mascaró, Ferran Lagarda i Mata, Arqueomenorca, S.L., 2003