BENVINGUTS !!!!

Inscripció Romana a Calascoves



Meloussa (Menorca), illa davant els ibers
(Hecateu, cap el 500 a.C., a Europa)




De les illes que són davant d'Ibèria, les dues Pitiüses i les dues Gimnesies (que anomenen també "Balearides") estan situades davant la costa entre Tarraco i el Sucro, on es troba Sagunt.
(Estrabó, 65 a.C.-20 d.C., a Geografia d'Ibèria)



Amb aquestes paraules, les primeres que tenim del coneixement de l'existència i la situació de l'illa, acabaria la Prehistòria de Menorca i començaria la seva Història pròpiament dita.

I amb les mateixes obrim nosaltres aquesta web dedicada als jaciments i monuments de ambdues fins a la conquesta catalana.

I és que, si bé la definició tradicional d'"Història" implica l'existència d'un medi escrit, els textos de què disposem per explicar els primers temps del devenir històric de la menor de les Balears, fins el moment de la "Reconquesta", són tan minsos, i gairebé sempre tan breus, que només els monuments i altres restes conservades d'aquella època ens permeten fer-nos una idea del que va ésser i del que va passar, posant així aquests, i aquestes, al mateix nivell dels anteriors als testimonis que hem transcrit, la qual cosa condueix necessàriament a considerar-los a uns i altres com a diferents parts d'un mateix conjunt, més enllà de l'anècdota de l'escriptura d'aquestes poques línies.

Esteu, doncs, davant la porta de més de tres mil·lenis d'històries individuals i col·lectives, quotidianes o excepcionals, originals i úniques o comuns amb les d'altres pobles de la Mediterrània.

No espereu més, entreu ja i reconegueu-vos en un o altre testimoni d'algun fet que va provocar un tomb en una línia d'esdeveniments per tal de portar-nos, a tots, fins el present. Tots hi sou convidats. Tots, probablement, hi teniu alguna cosa a veure.

Benvinguts a la que aspira a convertir-se en la més gran i millor web dedicada a un entorn arqueològic concret, després d'haver estat una de les pioneres entre les dedicades a aquesta illa filla del mar, del vent i la pedra.


Nota:

La correcta visualització d'aquest treball precisa d'una resolució de pantalla de 800x600 i de l'ús del Microsoft Internet Explorer 4.0, o posterior, amb la Màquina Virtual de Java activada -si teniu instal·lada la versió 6.0 o Windows XP, haureu de descarregar-vos-la d'Internet (feu click aquí) i instal·lar-la.

També podeu fer-ho amb el Netscape Navigator 7.0, però els resultats no seran ni de bon tros tan aconseguits.

Agrairem tota observació encaminada a posar-nos sobre avís de qualsevol tipus de deficiència detectada a la web en usar aquests navegadors. Una alerta que ens podeu fer arribar mitjançant l'e-mail de contacte arqueologia@menorcaweb.net, el mateix que es pot emprar per efectuar qualsevol comentari, correcció o demanda d'informació sobre la web. Gràcies.


ÍNDEX

Escolliu la pàgina que vulgueu veure i premeu "Seleccionar".




 


Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.