FERRAGUT NOU
(Sepulcres Megalítics)
Sepulcre megalític de Ferragut Nou

LOCALITZACIÓ:

Situació

A curta distància de la Cala de Ses Porqueretes, poc abans d'arribar a Cala Mica pel caminet que voreja la costa des de la Platja de Cavalleria i, després de traspassar una paret seca per uns botadors, coincideix amb un Camí de Cavalls més aviat estret en aquest punt, però correctament senyalitzat.

Si sortim de la platja esmentada, a la qual haurem arribat des de l'aparcament que per a ella hi ha preparat gairebé a mig camí entre el "lloc" de Cavalleria i l'Ecomuseu del mateix nom, situat en el predi de Santa Teresa, l'haurem de recórrer sencera cap a Occident, creuar igualment de punta a punta la de Ferragut, però no per la sorra, sinó per dalt, passar el cap del mateix nom, a l'istme del qual hi ha la paret amb els botadors als qual fèiem referència, i, quan estiguem a punt d'arribar al següent, que fa de límit oriental de Cala Mica, veurem a l'esquerra un hipogeu, damunt, literalment, del qual es troba precisament el monument que busquem.

Coordenades geogràfiques: 4º 04' 15,7" Est - 40º 03' 30,9" Nord
Coordenades U.T.M.:   Fus 31   X: 591350   Y: 4434885


TERME MUNICIPAL:

Es Mercadal.


DESCRIPCIÓ:

En molt mal estat de conservació. Només en queda la meitat inferior de la llosa perforada que donava accés a la seva cambra, orientada a l'Oest-Sud-oest. També hi ha restes d'un solc excavat a la roca, que degué servir de fonament a les lloses de la construcció, i d'una mena de paviment de lloses de pissarra, encara que aquest, de forma més o menys rectangular, podria ésser natural. A l'esquerra de la llosa perforada, però a un nivell inferior, com protegint l'hipogeu per la seva banda occidental, hi ha unes enormes llenques de pedra que podrien haver format part prèviament de la cambra del megàlit, havent estat després llançades avall per completar l'esmentada cova, de sostre sembla que força inestable, que en algun moment també va ésser afaiçonada amb un mur bastant desmanyotat de pedra petita en sec.

En el dolmen, s'hi van trobar algunes escadusseres restes humanes, així com fragments de ceràmica pretalaiòtica, entre els quals destaca el d'un vas troncocònic amb un cordó horitzontal decorat amb incisions.


DIMENSIONS:


CRONOLOGIA:

Hi ha una data de 14C per a aquest sepulcre, obtinguda de mostres d'ossos humans, del 1350±60 a.C. (1560 a.C. calibrada, segons alguns investigadors, 1527 a.C., segons d'altres), dins, doncs, del període Pretalaiòtic (2000-1400 a.C., o potser 3000-1500 a.C., segons les troballes de Biniai Nou).


MONUMENTS PROPERS:

En el petit cap que hi ha a orient de Cala Mica, gairebé al davant (una mica a l'esquerra) de la cova damunt la qual es troba el sepulcre, es localitza una pedrera de tapadores de sitjot, una de les quals és ben visible recolzada en una roca.


© Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.