ES TUDONS
(Navetes)
Naveta d'Es Tudons

LOCALITZACIÓ:

Situació

Prop de la carretera Maó-Ciutadella (Me-1), a l'esquerra d'aquesta a l'alçada del quilòmetre 40,300. S'ha disposat un pàrquing per deixar el cotxe, car és el monument més visitat de l'illa.

Coordenades geogràfiques: 3º 53' 33" 7 Est - 40º 00' 15" 3 Nord
Coordenades U.T.M.:   Fus 31   X: 576198,55   Y: 4428686,56


TERME MUNICIPAL:

Ciutadella.


DESCRIPCIÓ:

Excavada i restaurada el 1975, és la construcció que, per la seva clara semblança amb un vaixell (una "nau") boca avall, va donar nom a aquest tipus d'edificacions, tant si són funeràries com si són "d'habitació".

Té planta en forma de ferradura allargada, el seu absis és lleugerament apuntat (sembla realment una proa) i la seva façana (la popa) és gairebé plana, una mica còncava, i mira a l'Oest. S'accedeix al seu interior per una porta gairebé quadrada situada al bell mig d'aquesta façana, damunt d'un esglaó. En el seu interior, un vestíbul quadrangular dóna accés a una planta baixa i a un pis superior. La porta de la cambra inferior té una llinda formada per tres pedres ciclòpies i a l'absis, en aquesta mateixa cambra, disposa d'una mena de banc. Tant la planta com el pis estan coberts amb grans lloses horitzontals.

Les filades inferiors d'ambdós paraments, exterior i interior, estan formades per grossos blocs sobre els quals se'n recolzen d'altres més petits bastant ben treballats.

Entre els materials trobats a l'interior de la construcció, destaquen les peces de bronze, especialment els ornaments d'ús personal (anelletes, llàgrimes bicòniques, etc.) i les alenes. La seva excavació va proporcionar també un botó triangular de perforació en V i fragments de tres vasets globulars.


DIMENSIONS:


CRONOLOGIA:

Disposem de dates radiocarbòniques calibrades del 976, 965, 957, 935, 914, 911, 893, 882, 848, 827 i 822 a.C., obtingudes a partir d'ossos humans del seu interior, la qual cosa demostra l'existència d'un continuat ús del sepulcre en el transcurs del Talaiòtic II (1000-800 a.C.), encara que pel seu tipus constructiu probablement el seu aixecament data del Talaiòtic I (1400-1000 a.C.)


MONUMENTS PROPERS:

Prop del caminet que du de la carretera a la naveta, es veu, a mà esquerra, una cova, un hipogeu de porta rectangular amb un pati exterior i tres "capades de moro" (a l'esquerra de la porta). La seva cambra, un cop dins, resulta més o menys circular, amb una subcambra petiteta en el costat oposat a la porta i dues grans columnes de secció quadrada que formen un tot amb la roca del terra i la del sostre. A la dreta, segons s'entra, s'hi veuen dos nínxols horitzontals.


© Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.