FORT MALBOROUGH
(Església mossàrab)



Església mossàrab de Fort Malborough

LOCALITZACIÓ:

Situació

En l'actualitat, i emprada des de no fa massa temps com a botiga de records d'aquest, es trobaria integrada en el Fort, situat al vesant sud de la Cala Sant Esteve, a la qual arribarem per un trencall que surt a la dreta de la carretera Maó-Es Castell (Me-2) un cop passada aquesta població i l'encreuament amb la que des d'Es Castell es dirigeix a Sant Lluís (Me-6).

Coordenades geogràfiques:
4º 18' 09,3" E - 39º 51' 51,7" N

Coordenades U.T.M.:
Fus 31   X: 611414   Y: 4413589


TERME MUNICIPAL:

Es Castell.


DESCRIPCIÓ:

Molt poc estudiada, presenta una planta constituïda per una sola nau rectangular seguida d'un espai igualment rectangular però més curt (un sanctuarium com els paleocristians?), del qual es troba separada per dos pilars adossats a les parets, i d'un absis semicircular de menor amplada que sobresurt de la capçalera.

L'entrada s'efectuava per un arc de ferradura al qual s'arribava per un atri l'eix del qual forma un lleuger angle respecte al de la resta de l'edifici.

Pel que fa a la coberta, aquesta és de mig canó a la nau i al suposat santuari, on es presenta més elevada, i d'un quart d'esfera a l'absis.

En el pati que precedeix a aquesta esglesiola, es va trobar una pedra amb motius geomètrics en relleu i una circumferència coronada per una mena de banderola.


DIMENSIONS:

(les dimensions "aproximades" han estat establertes a partir del dibuix a escala publicat a DURÁN (1943) ).


CRONOLOGIA:

Estilísticament sembla que es podria datar entre els segles IX i X, podent-se situar amb més exactitud en aquest últim, i potser concretament pels volts del 950 d.C., si tenim en compte quan es va produir la ocupació àrab.

També hi ha, però, qui, com F. Fornals, considera que es tracta en realitat d'un component de l'estructura del primer Fort Malborough, que fou aixecat pels anglesos entre 1720 i 1726 i reconstruït i modificat per ells mateixos en el període 1798-1801, després d'ésser mig enderrocat per ordre de Carles III el 1782. En concret, hauria estat un accés subterrani al pati d'armes del recinte central que posteriorment s'hauria convertit, després de la reconstrucció de la fortalesa, en un local, la qual cosa no ens explica, personalment, la seva planta, començant per l'absis, avui foradat per una mena de porta rectangular que no du enlloc.


MONUMENTS PROPERS:

La resta d'estructures del Fort Malborough. Però, a més, de davant del pàrquing preparat per als visitants de la fortificació, situat a l'altra banda de la Cala, surt, a l'altre costat de la carretera, un camí antic empedrat, probablement romà, o potser medieval, des del qual es poden veure alguns hipogeus talaiòtics.


© Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.