ILLA D'EN COLOM
(Basíliques Paleocristianes)
Basílica de l'Illa d'en Colom (a partir d'una foto de Josep Mascaró Pasarius)

LOCALITZACIÓ:

Situació

A l'illeta d'aquest nom, situada gairebé al davant del poble i l'albufera d'Es Grau. L'única forma d'accedir-hi és per mar, desembarcant a la platja (Platja dels Tamarells) que hi ha al fons d'una ampla cala situada en el canal natural que separa ambdues illes (Menorca i la d'en Colom) i, amb tot el respecte que es mereix un espai protegit (forma part del mateix parc que l'albufera), prenent el camí que arranca de l'extrem sud de la llenca de sorra i agafa precisament aquesta direcció.

Coordenades geogràfiques: 4º 16' 32,0" Est - 39º 57' 29,3" Nord
Coordenades U.T.M.:   Fus 31   X: 608955   Y: 4423966


TERME MUNICIPAL:

Maó.


DESCRIPCIÓ:

Descoberta per Ma. Lluïsa Serra Belabre l'agost del 1967 (malgrat que ja n'havia vist part de l'ara el 1958), després que li mostressin diferents fragments de tegula, "sigil·lada clara" i fins i tot una llàntia cristiana fragmentada, mai no ha estat excavada ni estudiada. D'un moment indeterminat, però proper en el temps als altres dos esmentats, és la troballa d'un altre fragment de l'ara, de marbre, i dos basaments del mateix material.

Pere de Palol, el 1988, deia haver-ne identificat una nau rectangular i el llindar de la porta.


CRONOLOGIA:

En el seu entorn, han estat recollits diversos fragments de llànties paleocristianes, de molt probable procedència nord-africana, datades pels volts del segle IV d.C., així com de sigil·lades clares del tipus D (segles IV-VII d.C.)


MONUMENTS PROPERS:

No molt lluny, a terra ferma (per comparar-la amb la de l'illot, car Menorca no deixa d'ésser una altra illa) i dins el mateix terme municipal, es troben els jaciments de Sa Torreta de Tramuntana: una naveta i un poblat talaiòtic, amb la seva taula, encara dempeus, i una construcció turriforme esglaonada.


© Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.