SANITJA
(Restes Romanes)
Necròpolis de Sanitja

LOCALITZACIÓ:

Situació

A la costa nord de l'illa, prop del "Cap de Cavalleria", just al fons d'un estret port natural (el "Port de Sanitja") que hi ha a occident d'aquest.

Per arribar-hi, cal agafar la carretereta que surt d'Es Mercadal i es dirigeix a les platges del nord de l'illa, o bé la que neix gairebé al davant de l'encreuament de la carretera d'Es Mercadal a Fornells amb la que va de Maó a aquesta última població. Posteriorment, ens haurem de desviar per la pista asfaltada, que porta a l'esmentat "Cap de Cavalleria", i quan veiem el mar, un cop passada la finca de "Santa Teresa", haurem de continuar, a peu, per un corriol que voreja el "Port de Sanitja" pel seu costat occidental i posteriorment es dirigeix cap a la "Punta de Sa Torre", on es localitza una "torre defensiva" de principis del segle XIX. Quan el corriol comenci a pujar per endinsar-se en la petita península on es troba l'esmentada torre, trobarem les restes excavades de l'antiga ciutat romana.


TERME MUNICIPAL:

Es Mercadal.


DESCRIPCIÓ:

De l'antiga ciutat romana de Sanicera, les excavacions arqueològiques iniciades el 1979, i continuades posteriorment amb algunes intermitències, han posat al descobert tres àrees principals: una necròpolis, una casa amb dependències d'ús industrial i una estructura arquitectònica, situada en un petit cap que dóna al port natural (la "Punta Nord"), de la qual es desconeix la funció per no haver-se trobat cap objecte arqueològic en l'excavació.

De la necròpolis ha estat excavada una extensió d'uns 250 m² en la qual han aparegut 21 sepultures en cistes de pedres, quatre d'infantils, una que feia d'ossera i 16 d'adults. En algunes d'elles han estat trobats claus de ferro, la qual cosa fa pensar en la primitiva existència de taüts de fusta.

La casa, coneguda com "Edifici C", sembla de planta rectangular, malgrat que encara no estan ben delimitats els seus murs exteriors, i es distingeixen fins a vuit habitacions, en una de les quals hi ha una pica quadrangular que desguassa en un petit aljub circular que es troba a un nivell inferior. Aquesta estructura, que es troba totalment revestida d'"opus signinum", ha estat relacionada amb una sèrie d'àmfores que van aparèixer a dues habitacions que, per la seva estretor, no podien ésser altra cosa que magatzems, i s'ha parlat d'un destí industrial del conjunt (o de part del mateix).

La construcció de la "Punta Nord" consisteix en una sèrie de murs interrelacionats, un d'ells semicircular, que potser formaven part d'un senyal marítim, tal vegada un far, encara que alguns investigadors la identifiquen últimament com una mesquita rural musulmana del segle XIII bastida amb carreus d'origen romà.


DIMENSIONS:

Afloren restes de murs i de ceràmiques en una extensió d'uns 60.000 m² a ambdós costats del port (encara que el nucli principal sembla ser el de la vora occidental).


CRONOLOGIA:

El jaciment sembla haver tingut una població estable des de poc després de la conquesta romana fins a finals del segle V o principis del segle VI d.C.

Tant l'"Edifici C" com la necròpolis són del Baix Imperi.


© Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.