TORRALBA D'EN Salort
(Taules)


Taula de Torralba d'en Salort

LOCALITZACIÓ:

Situació

A 2,9 km d'Alaior per la carretera que des d'aquesta població porta a Cala en Porter, al costat mateix d'aquesta via, a la banda dreta en direcció a l'esmentada cala.


TERME MUNICIPAL:

Alaior.


DESCRIPCIÓ:

Exemplar típic de taula en molt bon estat de conservació. La pedra-suport, clavada en la roca mitjançant un solc, és lleugerament més estreta per la banda inferior que per la superior i presenta un marcat nervi vertical en la cara posterior. La pedra-capitell, amb forma de tronc de piràmide invertit, està encaixada a la pedra-suport mitjançant el conegut rebaix rectangular.

A l'esquerra del monument és pot contemplar un pilar de petites dimensions amb un petit peu d'altar adossat a la cara frontal. Al seu costat, els excavadors van trobar una figureta d'un brau, de bronze, i dues terracotes púniques que representen a la deessa Tanit.

L'edifici que envolta la "taula" té una planta amb la característica forma de ferradura, i la porta, que té un esglaó, s'obra sobre el costat rectilini. Les parets presenten diversos nínxols i també pilars monolítics més o menys adossats que defineixen una mena d'estructura polilobular.

Hi ha restes de fogueres davant mateix de la taula i als costats est i nord-est.


DIMENSIONS:

Pedra-suport:

Pedra-capitell:


CRONOLOGIA:

Les excavacions portades a terme fa uns 25 anys (1974-1982) per M. Fernández-Miranda i W. Waldren a l'interior del recinte van donar quatre nivells d'ocupació:

Nivell I: poblament medieval datat al voltant de la conquesta de l'illa per Alfons III (1286 d.C.)
Nivell II: època romana imperial.
Nivells III i IV: poblament talaiòtic -amb una dates radiocarbòniques calibrades del 997, 994, 866, 470, 255 i 228 a.C., obtingudes de carbons i d'ossos d'animals, que indiquen un ús més o menys continuat de l'edifici des del Talaiòtic II (1000-800 a.C.) al IV (450-123 a.C.)-.


MONUMENTS PROPERS:

El nucli urbà del qual formava part era, sens dubte, un gran poblat, com ho demostren les nombroses construccions conservades: un "talaiot" de planta circular encimbellat, sembla, en una plataforma artificial, les restes d'un altre, excavat recentment, la "taula", una "sala hipòstila", diversos "hipogeus", entre ells un amb pati, etc. Dintre del mateix recinte, gestionat avui per la "Fundació Illes Balears", es troben també les restes, molt malmeses, d'una antiga ermita, la qual cosa demostra una llarga ocupació de l'assentament.

No massa lluny, es troba el pou de "Na Patarrà", que era el que devia subministrar l'aigua al poblat. També es troba a prop la "naveta de tipus intermedi" de "Torralbet".


© Ferran Lagarda i Mata, 1996-2012 (text i fotografies). Reservats tots els drets.